Giriş için tıklayınız.
Sitedeki kullanıcı sayısı: 2
Projenin Özeti
Projenin Özeti

12 Kasım Pazartesi sabahı projenin açılış konuşması İTÜ AB Merkezi Araştırma Ofisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa İnsel tarafından yapılmıştır. Daha sonra yapılan ilk oturumda “Let’s know each other” aktivitesi ile katılımcılar birbirlerini interaktif metodlarla tanıma imkanına sahip olmuşlardır. İlgili metodlarla katılımcılar birbirlerinin ismini rahatlıkla öğrenmiş ve grup olma bilinci daha ilk aktiviteden belirmeye başlamıştır.

Kahve arasından sonra “Me and My Organization” aktivitesi için her katılımcı kendi kurumunu tanıtan posterler oluşturmuştur. Katılımcılar hazırlanan posterlerin sunumlarını yapmıştır. Sonrasında posterler duvarlara yapıştırılmış ve posterlerdeki bilgiler büyük bir panoya yazılmıştır.

Günün son oturumunda ise, AB’nin genç işsizliğine ve bu sorunun çözümlerine olan yaklaşımının katılımcılar tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla, İTÜ AB Merkezi Araştırma Ofisi tarafından EU Employment Strategy, Europe 2020 Strategy ve Youth on the Move konularını içeren bir sunum yapılmıştır. Sonrasında katılımcılar gruplara ayrılarak bu stratejilerin uygunluğu ve yeterliliği konusunda değerlendirmeler yapmışlar, bu stratejileri ihtiyaçları ile nasıl bağdaştırabileceklerini ve ihtiyaçları doğrultusunda karar alıcıları nasıl etkileyebileceklerini tartışmışlardır. Bu aktivite, farklı ülkelerin genç işsizliğine ilişkin neler yaşadığının ve bu ülkeleri nelerin beklediğinin, stratejilerin bu beklentilere nasıl cevap verdiğinin veya veremediğinin tartışılması anlamında önemli olmuştur.

İlk gün akşam yemeğinden sonra İTÜ AVM Sosyal Tesisleri’nde projemizin kültür gecesi düzenlenmiştir. Kültür gecemize davet ettiğimiz bazı akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz de katılmıştır. Kültür gecesinde katılımcılar ülkelerinden getirdikleri geleneksel ürünlerini diğer katılımcılara tanıtmışlardır. Gecede ayrıca katılımcı ülkelerin geleneksel müzikleri ve şarkıları dinlenmiştir.

İkinci günde çeşitli kurumlardan gelen temsilciler tarafından katılımcılara sunumlar yapılmıştır. Günün ilk sunumu olan İŞKUR sunumu ile Türkiye’de genel olarak işsizliğin ve genç işsizliğinin mevcut durumu ile ilgili bilgiler verilmiş, sorunun çözümü için atılan adımlardan bahsedilmiş ayrıca İŞKUR’un çalışma sistemi katılımcılara aktarılmıştır. Bu sunum katılımcıların kendi ülkelerinde benzer görevde çalışan kurumların çalışmalarına ilişkin kıyaslama yapabilmelerini sağlamıştır.

İkinci sunumda, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü’nden bir akademisyenimiz tasarım ihtiyacı duyan KOBİ’ler ile yeni mezun tasarımcıların biraraya getirilmesine yönelik web bazlı eşleştirme ve danışmanlık sistemi oluşturulmasını ve böylece gençlerin istihdamına katkıda bulunmayı hedefleyen projesini iyi örnek uygulaması olarak tanıtmıştır.

Üçüncü sunum, İTÜ İş ve İnsan Kaynakları Merkezi tarafından gerçekleştirilmiştir. Söz konusu sunumda kariyer merkezimiz tarafından İTÜ mezunlarının iş bulabilmesi için yürütülen danışmanlık ve tanıtım hizmetlerinden söz edilmiştir. Bu sunum katılımcılara Türkiye’de kariyer merkezlerinin nasıl çalıştığına ilişkin örnek bir uygulama göstermesi açısından önemli olmuştur.

Son sunumda ise online kariyer danışmanlığı hizmeti veren bir firma temsilcisi katılımcılara genç istihdamına ilişkin yürüttükleri faaliyetlerden ve kariyer koçluğundan bahsetmiştir.

Öğleden sonraki oturumda katılımcılar gruplara ayrılarak istihdam ile ilgili politika yapım aşamasında katılım, gençlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi, genç girişimciliğinin desteklenmesi, gençleri istihdam eden STK’ların kapasitelerinin arttırılması konularında fikir alışverişinde bulunmuşturlar. Sonrasında her grup kendi çalışmasını diğer katılımcılara sunmuştur. Katılımcılar tarafından sunulan her fikir eğitmen tarafından not edilmiştir ve son gün yapılan ortaklık oluşturma faaliyetinde sunulan fikirler üzerinden proje ortaklıkları oluşturulmuştur.

Üçüncü günde, özel olarak anlaştığımız tur rehberimiz eşliğinde katılımcılarımız Topkapı Sarayını, Ayasofya Müzesini, Yerebatan Sarnıcını ve Sultanahmet Camisi’ni gezmişlerdir. Gezilen yerlerle ilgili tur rehberimiz tarafından katılımcılara detaylı bilgiler verilmiştir. Öğle yemeği Türk geleneksel lezzetlerini katılımcılarımıza tattırabilmek amacıyla önceden rezervasyon yaptırdığımız Sultan Ahmet Bölgesi’ndeki bir restoranda hep birlikte yenilmiştir. Öğleden sonra ise katılımcıların şehri yanlız keşfetmelerini sağlamak amacıyla boş zaman verilmiştir. İstanbul turu katlımcılar tarafından Türk kültürünün ve tarihinin daha yakından tanınması açısından önem arzetmektedir.

Son gün, katılımcılar moderatörümüz tarafından Gençlik programları ile ilgili detaylı olarak bilgilendirilmiş ve katılımcıların Gençlik Programları altında yer alan eylemlerden hangilerinde  proje önerisi hazırlamak istediklerini yazmaları istenmiştir.  Proje fikirleri duvarlara asılmıştır. Diğer katılımcılar ilgilendikleri ve ortak olmak istedikleri proje fikirlerinin üzerine kendi isimlerini yazmıştırlar. Böylece çeşitli proje önerileri ve potansiyel ortaklıklar oluşturulmuştur. En çok ortaklık talebi olan 4 proje önerisi üzerinde o projelerde yer almak isteyen ortaklar biraraya gelerek o projelerin amaçlarına, proje kapsamında gerçekleştirilecek aktivitelere, ortaklara, yürütücüye, projenin tarih ve süresine ilişkin fikir alışverişinde bulunmuşlar ve daha sonra bu bilgileri bütün katılımcılarla paylaşmışlardır.

Daha sonra çok fazla ortaklık talebi görmeyen proje fikirlerinin üzerinden tekrar geçilmiş ve katılımcılar bu proje fikirlerinde de ortak olarak yer almak istediklerini belirtmişlerdir. Böylece günün sonunda oluşturulan proje fikirleriyle ilgili ortalama 80 adet ortaklık oluşturulmuştur.

Kapanış kısmında katılımcılar projeye ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaşabilmek amacıyla “Hot Chair” oyununu oynamışlardır. Ayrıca dile getiremedikleri düşüncelerini de ifade edebilmelerini teminen anonim olarak hazırlanan değerlendirme formlarını doldurmuşlardır. Projenin programına, içeriğine ve uygulanmasına ilişkin değerlendirmeler çok olumlu yöndeyken, kampüs içinde içki içilmemesi konusu katılımcılar tarafından olumsuz değerlendirilmiştir. Ayrıca bazı katılımcılar projeye katılan temsilcilerin hepsinin aynı bilgi ve deneyim düzeyinde olmadığını dile getirmiştir.

Katılımcılar için hazırlanan sertifikaların ve hediyelerin dağıtımının ardından proje tamamlanmıştır. Katılımcılar veda yemeğini boğaz manzarası eşliğinde İTÜ Vakıftepe Sosyal Tesisleri’nde yemişlerdir.